4 veelvoorkomende fouten bij het registreren van een merknaam 

Is het tijd om jouw merk op de markt te brengen? Dan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je merk wordt geregistreerd. Hierbij is het van cruciaal belang om zorgvuldig te werk te gaan, want het registratieproces kan complex zijn en er zijn veel valkuilen waar je in kunt trappen. Door goed op de hoogte te zijn van enkele veelvoorkomende fouten bij het registreren van een merknaam, kun je beter voorbereid aan de slag te gaan. Lees dus snel verder wat je in ieder geval moet weten. 

Niet uitvoeren van een grondig merkonderzoek

Het niet grondig uitvoeren van een merkonderzoek voordat je je merknaam registreert kan funest zijn. Denk maar aan conflicten met reeds bestaande merken en juridische problemen als je bestaande merkrechten schendt. Zorg er daarom voor dat je een uitgebreid onderzoek doet naar bestaande merknamen en een gedegen controle uitvoert om eventuele conflicten voordat je je merknaam indient. 

Benieuwd wat merkonderzoek precies inhoudt? Op https://www.bouma.nl/ vind je alles wat je moet weten als het gaat om zekerheid en het beschermen van merken. 

Kiezen van een generieke of beschrijvende naam

Het komt vaak voor dat starters kiezen voor een generieke of beschrijvende naam. Dit kan echter problematisch zijn bij het registreren van een merknaam, want dergelijke namen kunnen moeilijk te onderscheiden zijn van andere merken en hebben mogelijk geen onderscheidend vermogen. Hierdoor kun je te maken krijgen met een beperkte mate van merkbescherming, dus het is raadzaam om een unieke en creatieve merknaam te selecteren die je onderscheidt van de concurrenten.

Niet beschermen van je merk in relevante klassen

Het is belangrijk om te weten dat merkregistratie is onderverdeeld in verschillende soorten klassen, die bestaan om verschillende goederen en diensten te vertegenwoordigen. 
Het komt echter vaak voor dat startende ondernemers hum merknaam alleen registreren in de klasse die op dat moment relevant lijkt, zonder na te denken over eventuele uitbreiding in de toekomst. Je doet er dus verstandig aan om je merknaam te registreren in alle relevante klassen om je merk volledig te beschermen.

Vergeten om je merknaam te onderhouden

Veel ondernemers vergeten dat merkregistratie geen eenmalig proces is. Het is vitaal dat je je merknaam actief weet te onderhouden en te beschermen. Dit omvat onder meer het bewaken van inbreuken op je merk en het tijdig vernieuwen van je merkregistratie. Vergeet trouwens ook niet om regelmatig je merk te controleren op mogelijke inbreuken en begrijp dat het soms nodig kan zijn om juridische stappen te ondernemen als andere ondernemers jouw merkrechten schenden. 

Terug naar overzicht
 • Vragen

  We helpen u graag verder
 • Stuur een e-mail

  info@adviesfinanciering.nl
 • + 31 84 877-8572

  09:00 - 17:00
 • Formulier

  Vul ons contactformulier in!