Elke ondernemer overweegt weleens het bedrijf te verkopen

Elke ondernemer komt vroeg of laat wel eens voor de vraag te staan of hij of zij het bedrijf wil verkopen. Soms kan een bedrijf verkopen enigszins gedwongen zijn bijvoorbeeld bij het overlijden van een zakenpartner, het niet kunnen vinden van een geschikte opvolger of een overname met als eindpunt een fusering. Twee zaken zijn voor de ondernemer of eigenaar ontzettend belangrijk wanneer verkoop ter sprake komt. Op de eerste plaats wil de ondernemer dat zijn of haar bedrijf in de juiste handen terecht komt, zodat er geen hard werk verloren gaat. Ten tweede is het natuurlijk cruciaal dat de juiste prijs wordt betaald voor het bedrijf. Op het punt van de prijs en waardebepaling komt er nogal wat kijken en zijn er diverse methodes die kunnen worden toegepast. 

Er zijn diverse manieren om de bedrijfswaarde te bereken

De waardebepaling bedrijf kan in principe zo complex gemaakt worden als je zelf wil en is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn een aantal vuistregels die veelal worden gebruikt om een accurate indicatie van de waarde van het bedrijf te krijgen. Een voorbeeld van een formule die hiervoor gebruikt wordt, is de nettowinst x 5. Op dit soort formules zijn er allerlei varianten die ook wel worden gebruikt, zoals 0.75 x 1.5 x de jaaromzet. Uiteraard zitten er nuances aan elke soort formule die gebruikt wordt en is er niet een weg die naar Rome leidt. Een indicator die ook vaak gebruikt wordt is de zogenaamde EDITBA wat een afkorting is uit het Engels en staat voor earnings before interest, tax, depreciation, and amortisation. 

Gebruik van een bemiddelende partij bij een bedrijfsovername is aan te raden

Het is belangrijk om wanneer je jouw bedrijf gaat verkopen in het achterhoofd te houden dat de waarde vrijwel nooit gelijk is aan de prijs. De waarde is natuurlijk wel een goede uitgangspositie om de eventuele onderhandelingen te beginnen, maar de markt bepaalt ook voor een groot gedeelte welke prijzen er worden betaald. Om ervoor te zorgen dat je een zo goed mogelijke prijs ontvangt voor jouw bedrijf en ook snel een potentiële koper vindt, kun je gebruik maken van de diensten van een bemiddelingspartij op het gebied van bedrijfsverkopen en overnames. Deze organisaties helpen bij de waardebepaling en bieden ook een platform aan met daarop duizenden potentiële kopers, waar je jouw bedrijf te koop kan aanbieden.
 

Terug naar overzicht
 • Vragen

  We helpen u graag verder
 • Stuur een e-mail

  info@adviesfinanciering.nl
 • + 31 84 877-8572

  09:00 - 17:00
 • Formulier

  Vul ons contactformulier in!