Het belang van het energielabel voor bedrijfspanden bij verhuur of verkoop

Het energielabel voor bedrijfspanden is niet zomaar een formaliteit; het is een cruciaal aspect bij het verhuren of verkopen van commercieel vastgoed. Als ondernemer wil je niet alleen voldoen aan wettelijke vereisten, maar ook de waarde van je pand maximaliseren en je energiekosten minimaliseren. In dit artikel duiken we dieper in op waarom het energielabel essentieel is, wat het inhoudt, en hoe je als ondernemer kunt profiteren van een optimaal energielabel.

Waarom is een energielabel belangrijk?

 • Wettelijke Verplichting: Bij verhuur of verkoop van een bedrijfspand is het overleggen van een geldig energielabel verplicht. Het niet naleven van deze regelgeving kan leiden tot boetes en vertragingen in het verkoop- of verhuurproces.

 • Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO): Een gunstig energielabel is niet alleen wettelijk noodzakelijk, maar het toont ook aan dat je als ondernemer bewust bezig bent met duurzaamheid. Dit kan een positieve invloed hebben op het imago van je bedrijf en voldoen aan de verwachtingen van milieubewuste klanten en partners.

 • Kostenbesparing op lange termijn: Investeringen in energie-efficiëntie, die nodig zijn om een gunstig energielabel te verkrijgen, betalen zichzelf vaak terug door lagere energiekosten op de lange termijn. Het energielabel geeft ook inzicht in mogelijke verbeteringen die de energie-efficiëntie verder kunnen verhogen.

Wat houdt het energielabel in?

Het energielabel voor bedrijfspanden geeft informatie over de energieprestatie van het pand. Het wordt bepaald aan de hand van factoren zoals isolatie, verwarming, ventilatie, en het gebruik van duurzame energiebronnen. Het label varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-onzuinig).

Hoe verbeter je het energielabel?

 • Isolatie verbeteren: Investeer in goede isolatie om warmteverlies te verminderen. Denk aan dakisolatie, gevelisolatie, en dubbel glas.

 • Energiezuinige verwarming en ventilatie: Kies voor energiezuinige verwarmings- en ventilatiesystemen. Moderne systemen zijn vaak efficiënter en kunnen de energieprestatie van het pand verbeteren.

 • Duurzame energiebronnen: Overweeg het gebruik van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of windenergie, om de afhankelijkheid van niet-duurzame energie te verminderen.

 • Energie-audits: Laat regelmatig een energie-audit uitvoeren om potentiële verbeteringen te identificeren en de energieprestatie van het pand te optimaliseren.

Hoe profiteer je als ondernemer?

 • Verhoogde waarde van het pand: Een gunstig energielabel kan de waarde van je bedrijfspand verhogen. Potentiële kopers of huurders zien een energiezuinig pand vaak als aantrekkelijker en waardevoller op lange termijn.

 • Onderscheidend vermogen: In een markt waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kan een goed energielabel je onderscheiden van concurrenten. Het toont aan dat je als ondernemer voorop loopt op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 • Lagere operationele kosten: Een energiezuinig pand resulteert in lagere operationele kosten. Dit betekent niet alleen lagere energierekeningen, maar ook minder onderhoud aan installaties en systemen.

Investeer in energie-efficiëntie van je bedrijfspand

Het energielabel voor bedrijfspanden is niet alleen een verplichting maar biedt ook kansen voor ondernemers. Door te investeren in energie-efficiëntie, voldoe je niet alleen aan de wetgeving, maar verhoog je ook de waarde van je pand en verminder je operationele kosten. Een win-win situatie die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor het succes van je onderneming. Zorg er dus voor dat je energielabel op orde is en pluk de vruchten van een duurzame bedrijfsvoering.

Terug naar overzicht
 • Vragen

  We helpen u graag verder
 • Stuur een e-mail

  info@adviesfinanciering.nl
 • + 31 84 877-8572

  09:00 - 17:00
 • Formulier

  Vul ons contactformulier in!