Het belang van een financieringplan

Een financieringsplan is een van de belangrijke onderdelen van het ondernemingsplan dat door startende ondernemers wordt opgesteld. Echter ook voor bedrijven die willen investeren, zal een financieringsplan als basis voor het investeringsplan kunnen dienen. Hier kunt u meer informatie vinden over de verschillende aspecten van het financieringsplan.

Financieringsplan voor startende ondernemers

Het overgrote deel van de startende ondernemers zal vermogen nodig hebben om het bedrijf te kunnen laten starten, en bij gebrek aan voldoende eigen vermogen zal er een financiering aangevraagd moeten worden. Het financieringsplan maakt deel uit van het complete ondernemingsplan en heeft als doel om aan de kredietverstrekker aan te tonen welke financiering en waarvoor de financiering nodig is. Uiteraard zal het gehele ondernemingsplan inclusief het financieringsplan uitermate goed onderbouwd moeten worden, om de kredietverstrekker te overtuigen om een financiering te verstrekken. Aan de hand van het investeringsplan kan de ondernemer duidelijk maken welk bedrag aan financiering hij nodig heeft om het bedrijf te laten starten.

Kenmerken van het financieringsplan

 • Het financieringsplan dient natuurlijk als doel om vermogen aan te trekken, maar er kan daarbij een onderscheid gemaakt worden tussen de volgende onderdelen, namelijk:
 • Het eigen vermogen. Bij het eigen vermogen kan er gedacht worden aan het geld dat de ondernemer zelf in de onderneming inbrengt, maar ook aan goederen zoals een computer die de ondernemer dienst laat uitmaken van de onderneming.
 • Het vreemd vermogen. Bij vreemd vermogen kan er een onderscheid worden gemaakt tussen kort vreemd vermogen, zoals het gebruikmaken van het leverancierskrediet, of aan lang vreemd vermogen zoals een benodigde hypotheek voor de aanschaf van een bedrijfspand.
 • Mogelijke subsidies. In bepaalde situaties kunnen ondernemers in aanmerking komen voor overheidssubsidies en deze kunnen natuurlijk worden meegenomen in het financieringsplan.

Advies bij opstellen

Voor startende ondernemers kan het lastig zijn om een financieringsplan op te stellen en dan is het raadzaam om advies te vragen. Er zijn meerdere bedrijven die zich richten op ondernemers, en die hen behulpzaam zijn bij het opstellen van een financieringsplan of ondernemingsplan. Het voordeel van het inschakelen van een dergelijk adviesbureau is dat men dan gebruik kan maken van hun ervaring en kennis, waardoor de kans van slagen groter is bij het aanvragen van een financiering. Dergelijke adviesbureaus zijn namelijk op de hoogte van de beoordelingen van financieringen door banken, zodat die informatie zal worden opgenomen in het financieringsplan, die de bank of kredietverstrekker belangrijk vindt.

Terug naar overzicht
 • Vragen

  We helpen u graag verder
 • Stuur een e-mail

  info@adviesfinanciering.nl
 • + 31 84 877-8572

  09:00 - 17:00
 • Formulier

  Vul ons contactformulier in!