Investeren in bedrijven

Naast investeringen in beursgenoteerde aandelen, obligaties, vastgoed en of grondstoffen wordt in de zoektocht naar rendement de laatste tijd steeds meer direct in niet-beursgenoteerde bedrijven geïnvesteerd. En terecht! Het investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven draagt in menig beleggingsportfolio bij aan het verlagen van de volatiliteit en het verhogen van het totale rendement.

Een aantrekkelijk rendement

Het is wel zaak enkel daar te investeren waar de aanbieding het risico afdoende dekt. Het doel bij investeren is immers veelal het genereren van een met tijd en risico verdisconteerd en aantrekkelijk rendement. Dit geschiedt wanneer het rendement op geïnvesteerd vermogen de vermogenskostenvoet behorende bij de investering overschrijdt.

Investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven zijn veelal erg illiquide. Dit brengt bovenop de overige risico’s een illiquiditeitsrisico met zich mee. Het illiquiditeitsrisico wordt door investeerders vaak gezocht omdat ze dan een extra premie in de vorm van een hoger rendement kunnen eisen. Het nadeel dat het kapitaal gedurende langere periode vaststaat, dekken ze op deze manier af.

Een voordeel dat een investering in een niet-beursgenoteerd bedrijf biedt is de veelal lage correlatie met andere beleggingsklassen. Dit zorgt bij goed gespreide beleggingsportefeuilles voor hogere langetermijnrendementen met een lagere volatiliteit. Een beoordeling van een investering in een niet-beursgenoteerd bedrijf moet in deze dus vanuit het oogpunt van een totale beleggingsportefeuille bekeken worden.

Financiële doelen

Investeerders investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven om financiële doelen te behalen, diversificatie en een lagere volatiliteit in hun portfolio te bewerkstelligen en gedurende lange termijn een met tijd en risico verdisconteerd aantrekkelijk rendement te behalen.

Via bedrijfsovernameadviseurs worden regelmatig aanbiedingen voor investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven aangeboden. Het betreft dan bijvoorbeeld een aanbieding van een cliënt die via een minder- of meerderheidsbelang kapitaal wenst op te halen of een volledige overname waarbij de aanbieding wordt verdeeld over meerdere investeerders.

Terug naar overzicht
 • Vragen

  We helpen u graag verder
 • Stuur een e-mail

  info@adviesfinanciering.nl
 • + 31 84 877-8572

  09:00 - 17:00
 • Formulier

  Vul ons contactformulier in!