Je trap renoveren met een krap budget

Jouw trap speelt een belangrijke rol in je huis. Zowel als een design statement als een manier om van verdieping naar verdieping te gaan. Een verouderde of armoedig ogende trap kan dan zonder meer voor een slechte eerste indruk zorgen.

In de meeste gevallen is er gelukkig weinig (of niets) mis met de functionaliteit van jouw trap. Met dit feit in gedachten kan er ook van uit worden gegaan dat je zelfs met een krap budget een traprenovatie kunt uitvoeren. Om zo betaalbaar een aangename esthetische verbetering aan jouw huis aan te brengen.

Vervang je trapleuning

Het vervangen van trapdelen is een effectieve manier om je huis zonder een grote overlast en hoge kosten te transformeren. Afhankelijk van het type trap dat jij wilt renoveren, is het vervangen van bijvoorbeeld de leuning al voldoende om een vermoeid ogende trap op te frissen. Iets wat simpel door een enthousiaste doe-het-zelver gedaan kan worden.

Maak gebruik van overzettreden

Zien jouw treden en stootborden er door slijtage beroerd uit? Overzettreden voor jouw traprenovatie gebruiken is dan al snel de juiste oplossing. Deze moderne innovatieve oplossing is ideaal voor alle huiseigenaren die hun trap graag zonder hoge kosten willen transformeren.

Er zijn enkel DIY basisvaardigheden nodig om zo’n upgrade plaats te laten vinden. Er zijn bovendien diverse soorten kleuren en materialen verkrijgbaar om in allerlei verschillende interieurs te passen.

Haal je verfborstel tevoorschijn

Het is ook mogelijk om jouw trap een geheel frisse uitstraling te verstrekken. Dit door het een compleet nieuw leven in te blazen door de treden, stootborden, balusters en/of leuningen te verven. Het is daarbij zeer belangrijk dat jij het houtoppervlak eerst grondig schuurt om zo de bestaande lak of verf te verwijderen. Vervolgens breng je een vlek blokkerende primer aan om eventuele noesten af te dichten voordat jij hier nieuwe verf op aanbrengt. Het wordt aangeraden om voor de perfecte afwerking twee of meer lagen semi gloss verf of lak aan te brengen.

Er is hierbij geen goede of foute keuze met betrekking tot de kleur die jij gebruikt. Maar houd er wel rekening mee dat de donkere kleuren beter zijn om vuil en vlekken effectief te verbergen. Voor een extra duurzaamheid is het een grote aanrader om een toplaag van een helder urethaan aan te brengen.

Gebruik een tapijt

Een andere optie om jouw vermoeid ogende trap te bedekken is met vloerbedekking. Je hebt een enorm scala aan verkrijgbare kleuren en stijlen om uit te kiezen. Zo kun je het tapijt gebruiken om een opvallende design statement te maken.

Als jouw treden en stootborden in een goede staat verkeren. Dan is het in het midden plaatsen van een loper ook een goed idee, om vervolgens de buitenste delen te schilderen of lakken.

Het is bij het plaatsen van tapijt zeker aan te raden om voor een hoogwaardige, slijtvaste ondervloer en tapijt te gaan. Denk bijvoorbeeld aan kokos of sisal. Om zo het frequente loopverkeer aan te kunnen dat trappen doorgaans met zich meebrengen. Lichtgetinte tapijten zullen snel gaan vlekken. Een grijze kleur is beter. En gebruik eventueel een streep patroon om jouw trap langer te doen lijken.

Veel mensen vergeten vaak om hun trap of trappen in hun huis renovatie op te nemen. Ervan uitgaande dat je trap technisch in orde is, hoeft het transformeren van de look van deze trap gelukkig niet te veel te kosten. De handige bovenstaande tips kunnen dan ook met een beperkt budget een visueel aantrekkelijke traprenovatie mogelijk maken.

Terug naar overzicht
 • Vragen

  We helpen u graag verder
 • Stuur een e-mail

  info@adviesfinanciering.nl
 • + 31 84 877-8572

  09:00 - 17:00
 • Formulier

  Vul ons contactformulier in!