Tips om te besparen op verpakkingsmateriaal

Verpakkingen zijn bijna net zo belangrijk als het product zelf. Wanneer het product in een verkeerde verpakking wordt geleverd, kan dit grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het product en de beleving van de klant. Daarom vind je het misschien ook spannend om te besparen op de kosten voor verpakkingsmateriaal. Je weet dat het goed is om deze grote kostenpost iets te verminderen, maar je wil tegelijkertijd ook niet spelen met iets wat nu goed loopt.

Gelukkig hoeft het verminderen van de kosten voor verpakkingsmateriaal niet te betekenen dat je voor minder kwalitatieve materialen kiest. Er zijn namelijk heel veel verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zo kun je voortaan plastic flessen, bakken en dozen tegen een veel gunstigere prijs op de kop tikken, verlaag je de bedrijfskosten en merk je dit ook terug in jouw eigen financiële voordeel. Maar hoe pak je dit aan? We zetten een aantal handige tips op een rijtje. 

Schrijf alle vereisten op

Voordat je kunt gaan besparen, is het eerst belangrijk om te weten waar het verpakkingsmateriaal aan moet voldoen. Denk dus goed na over hetgeen wat je wil verpakken en wat dit betekent voor het materiaal. Het is belangrijk dat het materiaal volledig aan de eisen voldoet. Bega geen miskoop door dan maar voor een goedkoper alternatief te kiezen. Zeker niet als je niet goed beseft wat dit betekent voor de rest van het materiaal. Kies altijd voor kwaliteit boven kwantiteit.

Hergebruik verpakkingsmateriaal

In veel gevallen kan verpakkingsmateriaal – mits er een beetje opgelet wordt – hergebruikt worden. Dit is een goede manier om jouw bedrijf tentoon te stellen voor zijn duurzame karakter. Erg prettig in de huidige tijd. Op dit moment is duurzaam ondernemen immers belangrijker dan ooit. Spreek daarom met je medewerkers af hoe restmateriaal verwerkt kan worden en welke verpakkingsmaterialen later weer opnieuw gebruikt kunnen worden.

Neem als voorbeeld een restaurant. Zij gebruiken misschien plastic flessen om sauzen in te bewaren. Het zou zonde zijn als deze flessen na gebruik weggegooid zouden worden. Dat is ook nog eens compleet overbodig. Je kunt de flessen eenvoudig reinigen en opnieuw gebruiken. Zo verminder je de ecologische voetafdruk van het restaurant en bespaar je ook nog eens op onnodige kosten.

Koop in grote hoeveelheden

Het is doorgaans een stuk voordeliger door direct grote bulk aankopen te doen. Weet je dus zeker welk verpakkingsmateriaal je nodig hebt? Heb je deze al een keer gebruikt en ben je er tevreden over? Schroom je dan zeker niet om direct voor meerdere maanden of zelfs een jaar in te kopen. Zeker wanneer je hier ook voldoende ruimte voor hebt. Zo heb je hier voorlopig geen omkijken meer naar en valt er vaak ook nog eens heel leuk te onderhandelen over de prijs. Het komt vaak voor dat kleinere leveranciers hoge kortingen willen bieden aan grote bedrijven die direct veel inkopen. Doe hier zeker je voordeel mee. 
 

Terug naar overzicht
 • Vragen

  We helpen u graag verder
 • Stuur een e-mail

  info@adviesfinanciering.nl
 • + 31 84 877-8572

  09:00 - 17:00
 • Formulier

  Vul ons contactformulier in!